REO

 Recurs educatiu en obert:

Un recurs educatiu en obert o més conegut com REO, són materials que es poden descarregar, editar i compartir lliurement per a servir millor a tots els estudiants. Aquests recursos solen ser gratuïts, la qual cosa redueix les barreres d'accés per als estudiants i garanteix que tots els estudiants puguen tindre accés a materials educatius independentment del seu estat financer. S'ha demostrat que els REO milloren l'acompliment i la retenció dels estudiants, especialment per als estudiants tradicionalment subrepresentats en l'educació superior.

La tipologia de Recursos Educatius més freqüents en accés obert és la següent:
  1. Les anotacions o materials de classe.
  2. Els vídeos i les guies didàctiques.
  3. Els cursos complets.
  4. Enunciats d'exàmens.
  5. Enunciats d'exercicis.
  6. Altres tests d'avaluació, solucionaris, simulacions i materials de *MOOCs.
  7. Programari per a la creació del contingut d'aprenentatge obert, comunitats d'aprenentatge en línia, etc.
Per internet podem trobar molts Recursos educatius en obert, per tant disposem de un apmli repertori de recursos gratuits i lliures de licencies que limiten e seu ús. Alguns expemples que hi han son: Wikididáctica, Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, INTEF, Wikimedia Commons o CEDEC, el cual va a ser el que analitzarme. 

CEDEC:

https://cedec.intef.es/ 

CEDEC, "Centro Nacional de Desarrollo Curricular en Sistemas no Propietarios",  es un recurs educatiu en obert creat per el Ministeri de Educació, Cultura i Esport.
La seua finalitat és desenvolupar, promoure i desenvolupar materials educatius digitals amb programari lliure. El nostre objectiu és posar a la disposició de tota la comunitat educativa materials i recursos digitals de manera gratuïta, la qual cosa ens permetrà continuar implementant les tecnologies de la informació i la comunicació en el sector de l'educació sexual.
Es tracta d'una excel·lent col·lecció de REO per a Primària, Secundària, Batxillerat i Formació Professional, organitzada per assignatures. També permet la descàrrega de recursos en format HTML i eXelearning.



Pàgina d'inici de CEDEC


Objectius:

  • Augmentar la dotació de continguts educatius digitals dirigits a col·lectius educatius específics, per a ús del professorat, de l'alumnat i de les famílies.
  • Posar a la disposició dels centres escolars recursos i continguts educatius digitals de qualitat, desenvolupats en programari lliure multilingüe i multiplataforma.
  •  Contribuir a facilitar i donar suport a ambients de col·laboració, a nivell nacional i internacional que milloren la qualitat dels processos d'ensenyament/aprenentatge.
  •  Promoure i difondre l'ús i aplicació per part de la comunitat educativa, de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació basats en sistemes no propietaris.
  • Dissenyar, elaborar, desenvolupar, catalogar i avaluar continguts digitals educatius lliures, dirigits a col·lectius educatius específics, que desenvolupen els currículums del sistema educatiu.
  • Realitzar acords de col·laboració amb organismes, institucions o empreses encarregats d'oferir recursos educatius digitals amb la finalitat d'impulsar el desenvolupament del coneixement lliure.

Que ens ofereix?:

  • Recursos educatius lliures i modificables per a l'aula: Els recursos del projecte EDIA són propostes didàctiques referenciades curricularment que utilitzen metodologies actives, inclouen eines TIC per a la realització de tasques i contenen tots els materials necessaris per a la seua aplicació a l'aula (instruments d'avaluació, guies, plantilles, enllaços…). Aquests recursos tenen llicència CC BY-SA i estan creats amb eXeLearning, oferint a més l'arxiu font per a facilitar la seua modificació i adaptació a cada context educatiu. 
  • Banc de rúbriques i altres documents: El banc de rúbriques i altres documents de CEDEC posa a la disposició dels docents tots els documents (rúbriques, escales, llistes de control, guies, plantilles…) associats als recursos del projecte EDIA, de manera lliure i oberta (amb llicència CC). Aquests documents estan classificats d'acord amb diversos criteris com a matèria, nivell, tipus de document o tipus de producte. A més poden descarregar-se en PDF i en format editable per a facilitar la seua adaptació.
  • Xarxes de suport docent: L'aplicació de recursos EDIA a l'aula ha generat la creació de xarxes docents que comparteixen experiències, acorden aspectes metodològics, resolen dubtes i aborden la didàctica  recursos per a la seua aplicació a l'aula. La coordinació es realitza a través de canals de Telegram en els quals participen docents que estan aplicant  aquests recursos  o que començaran a utilitzar-los, així com els creadors dels recursos i treballadors de CEDEC.
  • Eina d'autor eXeLearning: eXeLearning és un programa gratuït de programari lliure que permet la creació i modificació de continguts digitals i interactius d'una manera senzilla. Ofereix un acabat de qualitat i admet la incorporació de gran varietat de continguts (textos, imatges, vídeos, objectes digitals…) i d'activitats interactives. És multiplataforma i compatible amb altres eines digitals. 
  • Infografies: Les infografies sobre temes relacionats amb l'activitat de CEDEC: REA, programari lliure, llicències, metodologies, avaluació… Estan publicades en diferents idiomes i es ofereix el codi font per a facilitar la seua traducció a altres idiomes o la seua adaptació i actualització.
  • Articles sobre diferents aspectes de l'actualitat educativa: CEDEC publica articles relacionats amb els recursos educatius oberts, programari lliure, metodologia i avaluació, direcció escolar i altres aspectes de l'actualitat educativa de forma periodica.



Comentarios

Entradas populares de este blog

Ressenya bibliogràfica: Recursos educatius oberts en comunitats virtuals docents.

Charla TED

"Internet i entorns personals d'aprenentatge"